Banca Regională pentru Alimente Oradea marchează finalul proiectului „Gata cu Risipa!”, derulat în perioada aprilie 2024 – aprilie 2025. Într-un singur an, proiectul a adus schimbări concrete în comunități din 6 județe – Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Brașov și Dolj – contribuind la reducerea risipei alimentare și promovarea unui stil de viață mai sustenabil. Prin intermediul programului Raiffeisen Comunități, prin Acceleratorul de ONG-uri, finanțat de Raiffeisen Bank și cu sprijin în implementare oferit de Asociația pentru Relații Comunitare, proiectul a avut trei obiective majore: creșterea cantității de alimente salvate de la risipă, amplasarea a 4 stații de compostare în 4 comunități din Bihor (Tinca, Sânnicolau Român, Marghita și Tărian), precum și derularea de ateliere și campanii de educare despre reducerea risipei alimentare și compost. Rezultate concrete și impact comunitar Pe parcursul proiectului „Gata cu Risipa!”, s-au redirecționat 141.169 kg de alimente către 28 de ONG-uri din județele Bihor, Sălaj, Satu Mare și Maramureș. Aceste alimente au ajuns la peste 2.600 de persoane aflate în nevoie, dintre care 1.497 sunt copii. În cadrul proiectului, Banca pentru Alimente Oradea a instalat 4 stații de compostare în comunități din județul Bihor: Tinca, Sânnicolau Român, Marghita și Tărian. Aceste stații de compostare vor continua să funcționeze și după finalizarea proiectului, elevii continuând să transforme resturile alimentare în pământ fertil. Compostarea a reprezentat o experiență de învățare practică: copiii au învățat despre compostul, cum se obține, care este rolul său, dar au și adus resturi alimentare în mod constant și au văzut cum acestea se transformă în pământ fertil. Prin activitățile educaționale – peste 10 ateliere, prezentări de filmulețe și jocuri – Banca pentru Alimente Oradea a ajuns în mod direct la 2.897 de elevi din 6 județe (Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Brașov și Dolj) și la peste 1.500 de adulți care au conștientizat impactul personal asupra risipei alimentare. În general, atelierele educaționale s-au organizat împreună cu activități practice de colectare selectivă pe bază de joculețe și au fost continuate cu vizionarea unui filmuleț despre producerea unui burger pentru a înțelege impactul risipei alimentare asupra amprentei individuale de carbon. În aceste ateliere elevii au învățat: sfaturi practice despre reducerea risipei alimentare la ei în gospodărie; despre porționarea corectă a alimentelor; despre aranjarea corectă a alimentelor în frigider; despre reguli pentru compostare: alimente permise și alimente nepermise; despre eficiența grădinilor verticale; despre contextul național și global privind risipa de hrană - au aflat cifre legate de cât de mult risipim și cât de mulți bani se cheltuie; despre ziua suprasolicitării planetei - adică ziua în care ne-am consumat toate resursele regenerabile pentru anul respectiv pentru producerea de bunuri. Și se remarcă faptul că pe an ce trece, tot mai repede consumăm, ceea ce înseamnă că ne împrumutăm și consumăm suplimentar de la generațiile viitoare; despre cum să-și calculeze impactul risipei alimentare asupra bugetului familiei și au realizat practic acest lucru. Educație prin artă și empatie În cadrul proiectului, s-au realizat peste 10 atelierele de pictură, prin intermediul cărora elevii implicați au reușit să înțeleagă importanța responsabilității proprii pentru reducerea risipei alimentare printr-o abordare creativă: picturi colective tip puzzle, cu mesajul că împreună protejăm natura. Banca pentru Alimente Oradea a extins activitățile proiectului „Gata cu Risipa!” dincolo de planul inițial, răspunzând solicitărilor primite din partea mai multor organizații care desfășoară activități after-school pentru copii cu autism, cu dizabilități fizice și psihice, dar și din partea centrelor DGASPC și a caselor de tip familial. Astfel, în parteneriat cu aceste organizații, au fost realizate 50 de tablouri pictate (dimensiunea 50x50 cm), ilustrând planeta Pământ protejată de o pereche de mâini — un simbol al grijii și responsabilității față de mediu. În cadrul acestor ateliere de pictură, reprezentanții organizațiilor au purtat discuții cu elevii despre risipa alimentară, folosindu-se de materialele educaționale oferite de Banca pentru Alimente Oradea și de un filmuleț educativ despre cât de multă apă se consumă pentru realizarea unui hamburger. Această extindere a activităților arată cât de necesar a fost proiectul, generând interes și implicare în tot mai multe comunități. Comunități mai unite, mai implicate Proiectul a încurajat formarea unor rețele comunitare de sprijin: de la plantarea a două livezi comunitare în Marghita, respectiv în Tărian, la reunirea unor comunități – precum cea de la Gepiu (cu 115 elevi marginalizați), Sânnicolau Român și Sâniob (prin colaborarea cu surorile franciscane din Oradea) – în jurul unor obiective comune: lupta împotriva risipei și construirea unui viitor mai sustenabil. „Fiecare kilogram de hrană salvat înseamnă o masă în plus pentru cineva, mai puțină risipă în natură și un pas înainte spre comunități mai solidare. Ne bucurăm că proiectul a avut un impact real și că schimbarea începe să se vadă în obiceiurile de zi cu zi. Realizăm acum la final de proiect, nevoia stringentă de educație aplicată, imersivă pentru sustenabilitate: elevii să învețe practicând, nu doar teoretic din cărți.”, a declarat Gabriela Veres, președinte Banca pentru Alimente Oradea. Proiectul „Gata cu Risipa!” este dovada că, prin implicare, educație și colaborare, se pot construi comunități mai responsabile față de resursele planetei.