Într-o zi specială de marți din luna februarie 2025, ne-am pornit din Oradea spre Sânnicolau Român împreună cu Maria de la ARC. Să știți că ne-a făcut bucuria să o avem cu noi două zile ca oaspete de la București, special pentru proiectul nostru de educație pentru reducera risipei de hrană.
Am mers să îi arătăm Mariei activitatea partenerilor noștri de la Asociația Zâmbet și Speranță pentru Viitor și zona de compost ca să vedem cât au adunat copiii și ce au învățat despre gestionarea resturilor alimentare. A fost foarte impresionată să vadă ce viziune extraordinară au pentru sat Oana și Marius Călău și câte activități au făcut pentru a ajuta copiii din Sannicolau să nu abandoneze școala, lucrând cu ei zilnic din 2017 încoace.
În atelierele din octombrie 2024 copiii au învățat să recicleze, au înțeles cât de multe resurse risipim atunci când aruncăm la gunoi un simplu sandvis și au aflat că aproape jumătate din gunoiul pe care îl aruncăm este format din resturi de mâncare. Au descoperit că multe dintre aceste resturi, cum ar fi cojile de fructe și legume, zațul de cafea sau frunzele uscate, nu sunt deșeuri, ci sunt resurse valoroase.
În loc să ajungă la groapa de gunoi, unde poluează și produc gaze nocive, ele pot fi transformate în compost – un pământ bogat și sănătos pe care ei care să îl folosească în grădini pentru că devine un îngrășământ natural care ajută plantele să crească mai bine.
Oana și Marius au primit prin intermediul proiectului nostru o stație de compostare formată din 3 cutii mari pentru colectare, maturare compost și una mică pentru stratul uscat ce se adaugă peste fiecare strat de compost. Astfel, copiii au învățat că dacă pun aceste resturi într-un loc special pentru compostare, în timp ele se descompun și devin hrană pentru grădina lor.
Astfel, copiii protejează natura, refolosind ceea ce altfel ar fi fost considerat gunoi.
Ei contribuie destul de activ și aduc, în special, coji de cartofi și alte legume ca să-și creeze singuri pământ fertil pentru grădină.
Activitatea de compost îi ajută pe copiii de la centrul de zi al Asociației Zâmbet și Speranță pentru Viitor să înțeleagă importanța reciclării organice și a grijii pentru mediu. Ca să-i încurajăm, am organizat în ianuarie un concurs cu premii pentru cât de multe resturi au salvat de la risipă și au reutilizat la cutia de compost ca să le dea o nouă viață.
În luna decembrie, în cadrul aceluiași program, am organizat un atelier artistic, unde copiii au învățat despre puterea întregului, pictând separat elementele unei imagini din care au creat un Pământ fericit.
Am avut multe ateliere cu copiii aici la Zâmbet pentru că ne inspiră povestea lor și ne dorim să îi sprijinim cât de mult putem.
Această inițiativă face parte din proiectul „Gata cu Risipa!”, finanțat de Raiffeisen Comunități- Acceleratorul de ONG-uri și implementat cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare.
Gata cu Risipa! - de ce am aplicat cu acest proiect la Raiffeisen Comunități?
În România, aproximativ 6.000 de tone de alimente care sunt în stare bună de a fi consumate, ajung să fie irosite în fiecare zi.
49% din această risipă provine din gospodării, în timp ce 4,5 milioane de români trăiesc la limita sărăciei. Trăim un paradox: aruncăm mâncare la gunoi, iar unii oameni de-abia trăiesc de pe-o zi pe alta.
Proiectul nostru își propune să reducă risipa alimentară la nivel regional cu cel puțin 100 de tone, prin atragerea a minimum 5 noi donatori importanți de produse. De asemenea, urmărește extinderea rețelei de sprijin prin includerea a încă 13 ONG-uri caritabile, pe lângă cele 130 deja susținute.
O componentă importantă a proiectului este creșterea nivelului de conștientizare în rândul a 2.000 de persoane din comunitatea locală – inclusiv tineri, adulți și reprezentanți ai autorităților – asupra impactului negativ al risipei alimentare.
Prin acțiuni concrete, precum instalarea stațiilor de compostare, campanii de educare, colectarea și redistribuirea alimentelor pentru a preveni eliminarea acestora, proiectul contribuie direct la reducerea amprentei de carbon generate de deșeurile alimentare.
Zona de implementare: județele Bihor, Maramureș, Sălaj și Satu Mare.
Raiffeisen Comunități este un program inițiat de Raiffeisen Bank România, în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare și care a ajuns deja la cea de-a 14-a ediție.
De-a lungul anilor, această inițiativă a sprijinit proiecte cu impact semnificativ la nivel național, contribuind la dezvoltarea unor comunități mai solide și mai conștiente de importanța sustenabilității.
Proiectul „Gata cu Risipa!” se aliniază cu obiectivul SDG 12, care se concentrează pe:
Educația joacă un rol important în schimbarea comportamentelor de consum. De aceea, prin proiectul „Gata cu Risipa!” ne concentrăm pe conștientizarea importanței a ceea ce poate face fiecare dintre noi pentru a minimiza hrana irosită în gospodării:
*****
Acțiune realizată în cadrul proiectului #GataCuRisipa al Băncii pentru Alimente Oradea cu sprijinul Raiffeisen Comunitati, acceleratorul de ONG-uri, finanțat de Raiffeisen Bank, coordonat în implementare de Asociația pentru Relații Comunitare.
"Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei."