Am pornit dimineața devreme, la ora 7:00, spre Tinca cu duba plină de bunătăți pentru cei 180 de copii de la școala unde partenerii noștri de la Fundația People 2 People fac o muncă exemplară de ani de zile. Îi sprijinim încă din 10 martie 2020, când le-am trimis primele iaurturi pentru gustare. De atunci admiram dedicarea pe care o au și ce școală superbă au creat în comunitatea de rromi din comuna Tinca. Pe lângă condițiile pe care le oferă, ne impresionează de fiecare dată legătura pe care au reușit să o creeze acolo cu copiii și familiile lor, prin felul cum au inspirat oamenii să se ajute între ei. Nicu Gal, președintele fundației, ne-a povestit prima dată când i-am vizitat: „La început mergeam noi să le reparăm casele și am văzut că se raportau mereu la noi ca și la salvatorul care merge să le rezolve orice problemă. Așa că am schimbat strategia și i-am chemat apoi să se ajute între ei, să își repare ce aveau de reparat. Le duceam resursele, puneam mâna alături de ei, dar îi lăsam pe ei să pună mâna singuri și să învețe să se și ajute, ca într-o adevărată comunitate. Așa, treptat, au început doar să ne ceară ce au nevoie și să fie mai autonomi.” Educație prin experiență sau cum îi ajutăm pe copii să învețe sustenabilitatea Când am scris proiectul pentru finanțare la Raiffeisen Comunități, ei au fost primii parteneri de implementare la care ne-am gândit ca să creăm stații de compost. Pentru că aici în Tinca e o comunitate mare de rromi, pentru care se străduiesc mai multe organizații să ofere sprijin și chiar joburi, ca să-i ajute să iasă din sărăcie. Pe lângă sprijinul constant cu alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, e important să ne implicăm și în partea de educație. Așa că ziua de azi e una cu emoție și cu bucurie pentru că plantăm niște semințe în mintea lor ce vor da rod în timp. Le vorbim despre: Vom vorbi și cu părinții, să știe și ei ce am lucrat cu copiii și să plantăm și la ei aceleași semințe pentru un viitor mai bun. Am organizat cu copiii trei ateliere în paralel, ca să învețe în joacă toate conceptele despre care le vorbim: Totul într-un cadru fun și interactiv, afară în curte și în mai multe săli din școală, unde le-am vorbit copiilor despre compost și ne-am jucat jocul cu revalorificarea corectă a deșeurilor. În cea mai mare parte, băieții au ales să iasă afară la Ghiță să monteze lăzile de compost, iar fetele au mers în sala profesorală, în bucătăria lor recent utilată la atelierul de gătit. Firește că s-au plimbat de curiozitate de la un atelier la altul ca să vadă cu ochii lor ce se întâmplă. Au fost cuminți și atenți, dornici să ne arate cine se pricepe mai bine. Și au fost fascinați de filmul cu sandvișul. Au râs mult când au văzut porționarea corectă a alimentelor și au înțeles că la ciocolată o porție ar trebui să fie cât e degetul arătător, nu o tabletă întreagă (așa cum orice copil își dorește)... 50 de kg de salam de biscuiți creat din alimente salvate de la risipă În sala profesorală, doamnele profesoare împreună cu colegele noastre, Roxi, Bianca și Denisa, i-au ajutat pe copii să pregătească cu toții salam de biscuiți. Ne place să participăm și să încurajăm asociațiile cu care lucrăm să facă activități practice cu ingrediente din alimente salvate de la risipă. Le arătăm că toate capetele de stocuri și alimentele aflate în ultimele zile de valabilitate reprezintă mană cerească pentru cei care nu au posibilități. Le mulțumim partenerilor care ne donează constant alimente ca să avem cu ce să ajutăm comunitatea. Azi am folosit doar alimente primite de la donatori, ca să se bucure copiii: Cu atâtea bunătăți, copiii au gătit 50 kg de salam de biscuiti, au mâncat pe săturate și au luat fiecare câte o bucată mare ca să o ducă și la frații de acasă. La plecare le-am oferit fiecăruia și pachetele mult așteptate ce conțineau câteva pungi de orez cu soia și legume deshidratate, gata de fiert, dulciuri de la 7Days, Toortitzi de la Alka, maioneză și condimente. Implicarea profesorilor și a comunității Daniela și toți profesorii de la școală au fost foarte implicați și ne bucurăm să spunem că toți copiii sunt norocoși să aibă alături de ei un asemenea colectiv care să-i ghideze, să creada în ei și să muncească pentru a-și atinge visele. La final au mers cu toții să-și pună forma mânuțelor lor pe lăzi ca să-și lase amprenta la propriu pe rodul acestei zile. După-amiază, după ce au plecat elevii, am avut o activitate de instruire despre compost și reducerea risipei cu părinții din comunitate, ca să-i sprijine pe copii cand vor salva resturile vegetale să le aducă la școală pentru compost. Le-am arătat cum copiii își vor putea crea propriile grădini verticale cu pamantul produs de ei la școală. Le-am arătat și cum pot acasă, în spatele curții să sape o groapă în care să creeze compost, în loc să arunce totul la gunoi. Iar, la final, le-am donat familiilor prezente produse de uz casnic și de igienă, donate de partenerii noștri de la Lidl și Glovo. Aceasta a fost doar prima etapă. În următoarele luni, profesorii vor continua să lucreze cu elevii pe această temă. Le-am lăsat cântare speciale pentru a măsura zilnic resturile vegetale salvate, iar pentru a-i motiva, am creat un concurs. Cei mai implicați copii vor fi premiați cu rechizite donate de Lidl. Ne bucurăm că am avut alături de noi organizația People 2 People și că împreună am putut avea un impact real. Prin astfel de inițiative, încercăm să schimbăm mentalități, să îmbunătățim atitudinea față de resurse și să oferim comunității instrumentele necesare pentru un viitor mai sustenabil. Abia așteptăm să vedem cine va fi cel mai harnic elev la compostare! ***** Acțiune realizată în cadrul proiectului #GataCuRisipa al Băncii pentru Alimente Oradea