Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați votat, votul comunității a reprezentat 20% din scorul final pentru a primi sprijinul Raiffeisen Bank ca să realizăm acest proiect educațional în județul Bihor și împrejurimi!
Risipa alimentară este o problemă la nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman fiind irosit.
În România, conform MADR, 6.000 tone de alimente bune de consum se aruncă zilnic. Este un lucru obișnuit pentru mulți oameni să-și cumperemai multe alimente decât au nevoie, care ulterior se strică și se aruncă, dovadă că 49% din risipa alimentară are loc în gospodării, în timp ce 4,5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei.
În 2024, ziua suprasolicitării planetei pentru țara noastră este 20 iulie, adică data până la care populația României va consuma toate resursele care au timp să se regenereze până anul viitor este în miezul verii și am putea spune că în restul anului vom trăi pe datorie, consumând resurse care nu vor avea suficient timp să se regenereze pentru generațiile viitoare. De aceea noi credem că nevoie ca oamenii să fie informați ca să poată alege informat să schimbe mai multe comportamente cu impact dăunător asupra mediului, printre care și modul de a produce și de a consuma mâncarea, pentru a reduce risipa, dar și de a transforma surplusul de care nu mai au nevoie, reciclându-l.
Am creat Banca Regională pentru Alimente Oradea acum 4 ani și până acum am salvat de la risipă 2.326 de tone de alimente bune de consum pe care le-am donat lunar spre peste 30.000 de oameni nevoiași, prin rețeaua noastră de 130 de ONG-uri active în domeniul social în regiunea noastră: Bihor, Maramureș, Satu Mare, Sălaj.
Vă mărturisim că am avut emoții când am candidat pentru finanțare la Raiffeisen Comunități Acceleratorul de ONG-uri cu proiectul „Gata cu Risipa!” ca să aducem la un alt nivel toate acțiunile noastre de educație și de colectare a alimentelor și suntem fericiți să vă anunțăm că suntem printre cei 20 de câștigători!!
În următoarele 12 luni îl vom implementa cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare-ARC.
Deșeurile alimentare înseamnă, de fapt, bani aruncați la coșul de gunoi. Fiecare persoană își poate aduce contribuția, cu un efort minim, în combaterea risipei, contribuind în același timp la protejarea mediului. Puțini oameni știu, însă, că multe dintre alimentele pe care le aruncă pot fi transformate în compost.
Compostul este un îngrășământ natural, organic, bogat în nutrienți, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale și reprezintă o formă de reducere a deșeurilor alimentare prin reutilizarea materialelor organice și folosirea lor pentru revigorarea solului, creând substrat de sol fertil.
Materialul de compost se colectează în spații special amenajate. Prin acțiuni concrete precum amplasarea stațiilor de compostare și oprirea alimentelor de la risipă se reduce amprenta de carbon ce ar fi fost generată de deșeurile alimentare.
De asemenea, pentru ca oamenii să știe să colecteze corect materialul de compost va fi realizat un ghid prin care vor fi informați ce este compostul și de ce este folositor în recuperarea deșeurilor alimentare într-un mod sustenabil, cum se face compostul și ce se poate folosi pentru crearea lui dar și modalități de utilizare a acestuia.
Realizarea compostului nu este dificilă și se poate face fie că locuiești într-un apartament la bloc, fie că ai o gospodărie și propria grădină. Trebuie doar să știi cum să îl realizezi corect pentru a putea fi folosit în mod eficient, având la dispoziție o varietate mare de alimente care pot fi utilizate în acest scop.
Fiecare persoană poate prin compostarea resturilor alimentare să reducă risipa și să transforme deșeurile alimentare într-un îngrășământ natural, bogat în substanțe nutritive, care să contribuie la fertilizarea solului, reducând în același timp impactul asupra mediului înconjurător.